Blog
5+1 konyhai tipp az influenza megelőzésére!
2014.02.03 11:41Várhatóan két hét alatt Magyarországra is megérkezik az Európa egyes részein már tomboló influenzajárvány. A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyik legjobb védekezés a védőoltás, emellett azonban immunrendszerünket a táplálkozással és a pihenéssel is tudjuk erősíteni. Jól tudja ezt Borda Attila, mint egy sárvári luxushotel mesterszakácsa, akinek különösen fontos, hogy az általa készített ételek ne csak finomak, de egészségesek is legyenek.
Íme Borda Attila 5+1 immunerősítő konyhai tippje!
1. Ne főzzük túl az ételeket!
Minél kevesebb hőhatásnak tesszük ki az alapanyagokat, annál többet tartanak meg értékes komponenseikből. A friss húst és halat csak rövid ideig süssük, pároljuk, és kerüljük a zöldségfélék fölösleges áztatását is.
2. Nyers zöldség és gyümölcs minden mennyiségben!
A legtöbb vitamint akkor juttatjuk a szervezetünkbe, ha nyersen fogyasztjuk a zöldséget, gyümölcsöt. Nem kell lemondanunk a változatosságról sem, hiszen például a különbözőképpen elkészíthető salátákból akkora a választék, hogy szinte minden téli napra juthat egy-egy fajtából.
3. Szükség esetén tároljuk az ételeket hidegen vagy mélyhűtve!
Ha szükséges, mind az alapanyagokat, mind a készételt tároljuk hidegen, hosszabb tároláskor mélyhűtve. Így azonos mennyiségű élelmiszerből akár 50 százalékkal több vitaminhoz, ásványi anyaghoz is juthatunk. Érdekesség például, hogy az előfőzés nélkül, mínusz 18°C-on mélyhűtött gyümölcsök C-vitamin tartalma még féléves tárolás után is kevesebb mint 10 százalékkal csökken.
4.Télen is használjuk ki a szezon nyújtotta lehetőségeket!
A tél közepén kerülnek előtérbe a savanyú káposztás ételek, a sütőtökös levesek és köretek, valamint a kerekrépás téli étkek” – árulja el Borda Attila, aki két éve a rangos nemzetközi erfurti szakácsolimpiáról bronzéremmel tért haza. Ezek az alapanyagok sok más mellett jócskán bővelkednek C-vitaminban és rostokban is. A savanyú káposzta és a sütőtök jótékony hatásait már régóta ismerjük, azt viszont talán kevesen tudják, hogy a kevésbé ismert kerekrépa A-, B1- és B2-vitaminban, valamint kálciumban és foszforban is gazdag.
5. Igyunk minél több gyógyteát!
A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (napi 2-3 liter) nemcsak nyáron fontos, hiszen átlagosan több mint 2 liter folyadék távozik naponta a szervezetünkből a légzés, kiválasztás, emésztés és verejtékezés során. Ha ezt természetes gyógyteákkal is pótoljuk, sokat tehetünk az immunrendszerünk erősítéséért. A leghatékonyabb immunerősítő teák közé tartozik a csipkebogyó-, a kamilla-, a gyömbér-, a borsmenta-, a kasvirág- és a hársfatea. Ezek a főzetek a meghűlést is hatékonyan gyógyítják, ráadásul még finomak is!
+1 Pihenjünk, relaxáljunk minél többet!
A téli hónapok közepére fogyóban vannak a szervezetünk tartalékai, érezhetően kezdünk kimerülni. Ilyenkor a legjobb, ha néhány napra „kivonjuk magunkat a forgalomból”, hogy teljesen feltöltődhessünk. Utazzunk el egy wellness-hétvégére, vagy vegyünk ki pár nap szabadságot és pihenjünk otthon. Ezek a napok arra is alkalmasak, hogy végre megtartsuk a régóta tervezett méregtelenítő kúránkat. A szervezetünkben évente mintegy 4 kilogramm felesleges anyag halmozódik fel, amitől a leghatékonyabban egy intenzív léböjtkúrával szabadulhatunk meg.Tökéletes választás lehet a Buchinger és Lützner féle léböjtkúra, melynek lényege, hogy 10 napra elbúcsúzunk a szilárd tápláléktól, a létfontosságú tápanyagokat pedig alacsony kalóriatartalmú levekkel pótoljuk, amelyek az éhségérzet enyhítésében is segítenek.
A professzionálisan felépített léböjtkúra során a szervezet megtisztul, kiegyensúlyozottabb lesz az anyagcsere, erősebb az immunrendszer és javulnak a szervezet regenerációs folyamatai is. A kúra sikerességét orvos és naturmedicina asszisztens állandó jelenléte, támogatása, valamint a terápiás szakemberek által nyújtott konzultációs lehetőségek is biztosítják.
Egye magát nyugodtra!
2014.02.03 11:34A mai rohanó világunkban a stressz már szinte a mindennapok részévé vált. Bár teljes mértékben kiiktatni sajnos nem lehet, azonban vannak olyan praktikák, melyekkel közelebb kerülhet a nyugodtabb élethez. Dr. Bérczy Judit, holisztikus szemléletű endokrinológus elárulja, táplálkozással hogyan lehet ebben segíteni.
1. Olajos magvak
Az olajos magvak nem csak finomak és egészségesek, de még a stresszt is csökkentik magas B-és E-vitamin tartalmuknak köszönhetően. Ezért ha idegesíti önt a főnöke, vagy a kollégái, kapjon elő egy kis pisztáciát, vagy diót, hiszen ezek pluszban még a vérnyomását is csökkentik! És plusz még egy jó hatásuk: a bennük található nagy mennyiségű cink a szexuális étvágyat is visszahozza!
2. Étcsokoládé
A csokit mindenki szereti, azonban sokan azt hiszik, a nassolása csak egy bűnös élvezet, pedig ha magas kakaótartalmú étcsokit fogyaszt, annak számos pozitív hatása van! Bár íze kissé kesernyés, viszont egy régebbi Nestlé kutatásból kiderült, hogy ha napi 4 dkg-ot fogyaszt, akkor 2 héten belül mérhetően csökkenni fog a stressz szintje. „Az étcsokoládé ugyanis komoly mennyiséget tartalmaz az olyan típusú flavonoidokból és antioxidánsokból, amelyek sokoldalúan támogatják az egészségünket és a jó közérzetet. Ráadásul kutatások megerősítették, hogy inzulinrezisztenciát mérsékelve, javul a stressz tűrésünk és kivédheti a cukorbetegséget is.”- mondja dr. Bérczy Judit.
3. Avokádó
Telítetlen zsírsavak, kálium, B-vitamin- többek között ezeknek köszönheti az avokádó nagy népszerűségét, hiszen amellett, hogy remek zsírégető, az idegekre is jó hatással van, ráadásul a vérnyomást is csökkenti. Terhesség során különösen jó szolgálatot tesz, ugyanis csillapítja a kismamák hangulatváltozásait, és magas folsav tartalma a magzat egészséges fejlődéséhez is hozzájárul.
4. B6-vitamin, magnézium
Általánosságba elmondható, hogy azok az ételek, melyek nagy mennyiségben tartalmaznak B6-vitamint és magnéziumot, sikeresen csökkentik a stresszt és az azzal járó izomfeszülést és görcsöket. Sajnos a sok feszültség miatt a szervezet veszít ezekből, aminek következtében még ingerlékenyebbek lehetünk, tehát ez egy ördögi kör, egészen addig, míg nem pótoljuk. Legnagyobb mennyiségben a hüvelyesekben, a zöld leveles zöldségekben és a gabonafélékben találhatóak meg.
5. Citromfű tea
Ha már pár ételről szó esett, akkor nem hagyhatjuk ki a legjobb stresszoldó italt, a citromfű teát, mely természetes mód csökkenti a feszültséget. Egy nap – reggel és este- fogyassza lehetőleg édesítés nélkül (maximum egy kis mézzel), majd még meleg állapotban kortyolgassa el. Álmatlanság esetén is remek megoldás, ekkor összekeverheti egy kevés macskagyökérrel!
Az egészséges táplálkozás 10 pontja!
2014.02.03 11:101. Só- Kerüljük a sózást!
- Só helyett válasszunk friss vagy szárított fűszereket (pl. bazsalikom, oregánó, bors)
- Használjunk jódozott sót!
- Kerüljük a magas sótartalmú ételek fogyasztását (pl. füstölt hús, sós keksz, chips)
2. Édességek- Ügyeljünk a mennyiésgre!
- Desszertként válasszunk friss gyümölcsöt, gyümölcssalátát vagy gyümölcsfagylaltot!
- A cukros üdítők helyett fogyasszunk ásványvizet!
- Ügyeljünk a rejtett kalóriákra (1/2 liter cukros üdítő = 250 kcal = fél óra futás!)
3. Zsírok, olajok- Ügyeljünk a mennyiségre!
- Válasszuk a növényi eredetű termékeket (pl. napraforgó olaj, olíva olaj)
- Kerüljük az állati zsiradékokat!
- Válasszunk egészséges ételkészítési eljárásokat (pl. párolás, grillezés)
4. Tej és tejtermékek - Fogyasszunk naponta fél liter tejet vagy tejterméket!
- Válasszuk az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket (pl. sovány sajtok, kefir, natúr joghurt, 1,5% tej)
- Törekedjünk a változatosságra!
5. Húsfélék, hal, tojás - Együnk napi 1-2 alkalommal, halat legalább hetente kétszer!
- Válasszuk a sovány húsokat!
- Hetente legalább kétszer együnk halat (elsısorban tengeri halat válasszunk – ügyeljünk a zsírtartalomra)
- Használjuk az egészséges ételkészítési módokat (pl. grillezzünk, pároljunk)
- Húzzuk le a szárnyasok bőrét!
6. Gabona félék, hüvelyesek - Minden étkezéshez fogyasszunk!
- Mindig teljes kiőrléső termékeket válasszunk (pl. barna rizs, rozskenyér)
- Törekedjünk a változatosságra: együnk graham kenyeret, durum tésztát, lencsét, sárgaborsót, babot!
7. Zöldség, gyümölcs - Legalább napi 5x, összesen legalább 0,5 kg-ot fogyasszunk!
- Legalább napi 5 alkalommal fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt!
- Minél többféle színű terméket válasszunk, lehetőleg minden étkezéshez!
- Ne sózzuk meg a zöldséget, élvezzük a természetes ízeket!
8. Folyadékok - Legalább napi 2,5 litert igyunk!
- Szomjunkat elsősorban vízzel, ásványvízzel oltsuk!
- Kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, inkább friss gyümölcs vagy zöldséglevet válasszunk!
- Melegben, lázas állapotban, sportoláskor a folyadék igény megnő!
9. Változatosság - Együnk minál változatosabban!
- Étkezzünk naponta ötször, ügyeljünk az adagnagyságra (pl. használjunk kisebb tányért), legyünk mértéktartók!
10. Rendszeres testmozgás - Legalább napi 30 percet mozogjunk!
- Éljen aktívan: menjen gyalog vagy biciklivel munkába, használja a lépcsőt, ússzon, kertészkedjen, tornázzon…
- Egy alkalommal legalább 10 percig mozogjon – így hamar összejön a napi 30 perc
Címkék
Szavazás
Mennyire figyel oda az étkezésére?
Teljes mértékben oda figyelek (5)
Egyáltalán nem figyelek oda (3)
Összes szavazat: 11